Barion Pixel
A reggeli szerepe a mindennapokban

Mindannyian hallottuk már a mondást: a reggeli a nap legfontosabb étkezése. És ennek ellenére – vagy pont ezért… – a legtöbben mégis teljesen elhanyagoljuk. Ez érthető egyébként, kinek van reggel ideje vagy energiája még egy 3 fogásos reggelit is készíteni? Pedig egy 8-10 órás koplalást követően a tested nagyon meghálálná, ha megfelelő táplálást kapna.

Temérdek tanulmány és kutatás számolt be arról, hogy milyen előnyei vannak egy megfelelően összeállított, tápláló reggelinek. Többek között a testsúly kiegyensúlyozásában nagy szerepe van, továbbá hosszútávon megelőzhetőek a szívproblémák és a cukorbetegség is.

Miért fontos a reggeli?
Az energiaszintünk kiegyenlítését segíti elő

A testünk energiáját a glükóz, azaz a szőlőcukor adja. Ez legnagyobb mennyiségben a májban tárolódik, kisebb mennyiségben pedig az izmokban található meg. Hogy egyenletes maradjon a vércukorszintünk akkor is, amikor nem juttatunk a szervezetünkbe semmilyen tápanyagot – pl. alvás közben -, a máj kibocsátja a vérerekbe a szőlőcukrot. Ezzel is ellátva energiával az agyat, ami a legtöbb energiát használja fel testünkben.

Alvás után rendkívül alacsony szinten vannak a cukorraktáraink. Ha nem kerülnek feltöltésre, akkor a testünk elkezdi lebontani a zsírsav raktárainkat, de szénhidrát nélkül ez az energiaforrás csak részben képes betölteni az energiaszolgáltató szerepét, és a test nem lesz képes elérni a maximális energiaszintjét.

Ezek alapján úgy gondolhatjuk, hogy nem olyan nagy probléma a reggeli kihagyása, hiszen van, ami ellássa energiával a szervezetünket, és ráadásul zsírt is égetünk. De a kutatások azt bizonyítják, hogy a reggelit fogyasztók általánosságban fizikailag aktívabbak maradnak napközben azokhoz képest, akik csak később esznek. Aztán annak is megvan a veszélye, hogy a következő étkezéseknél bepótoljuk a kihagyott reggelit. Tehát nem maradunk kalória deficitben – ami a fogyást segíthetné -, sőt az is lehet, hogy túlesszük magunkat, mert olyan éhesek vagyunk, hogy nem érezzük meg a jóllakottságot.

Vitaminok, ásványi anyagok, tápanyagok feltöltése

Az átlagos reggeli ételek gazdagok folsavban, kalciumban, vasban, B-vitaminokban és vasban. Egy jól összeállított első étkezés az egész napi tápanyag szükségletünket elláthatja. Az is bizonyított, hogy azok az emberek, akik reggeliznek nagyobb eséllyel juttatnak be megfelelő mennyiségű tápanyagokat. 

Azért van nagy jelentősége ennek, mert ezen tápanyagok csak étel formájában juttathatóak be a szervezetbe, a test nem tudja önmaga előállítani.

Segítség a testsúly kontrollálásában

Tanulmányok bizonyítják, hogy kevesebb a túlsúlyos ember azok között, akik rendszeresen reggeliznek. Ennek az okai:

az elfogyasztott reggeli által nincsenek nagy kilengések a vércukorszintben, ezáltal az étvágyukat is kordában tudják tartani;
ha reggelizel kisebb az esélye, hogy bármit megeszel vagy többet eszel a kelleténél.
Feltölt energiával

Reggeli nélkül nagyobb az esélye, hogy lustának, kedvetlennek érzed magad, ami akár a nap későbbi részeiben is megmaradhat. A koncentrálás is nehézségekbe ütközhet, hiszen az agyat energiát adó szőlőcukorral kell ellátni, ahhoz, hogy megfelelően működjön. Kutatások bizonyították, hogy reggeli nélkül nehezebben fókuszálunk, és rosszabb a memóriánk is.

Segít megelőzni súlyos betegségeket

Az elhízás, a cukorbetegség és szívproblémák gyakrabban fordulnak elő azok között, akik nem fogyasztanak reggelit. Ahogy már említettük a vércukorszint megfelelő szinten tartásához elengedhetetlen a reggeli, amivel megelőzhető a későbbi túlevés is.

Mit tegyél, ha mégsem tudod magad rávenni, hogy reggelizz?

Ha ezek után is úgy érzed, hogy még a reggeli gondolatától is kiráz a hideg, akkor próbáld ki ezeket a dolgokat:*

– egyél kisebb adagokat este vagy egyél korábban
– egyél fehérjedús reggelit,hogy egy kiegyensúlyozott tartományba maradjon a vércukorszinted
– ne vigyél be tápanyag szegény,üres kcal-kat, mint pl.péksüteményeket. Feldobja a vércukor szintedet, és ha így kezded a napodat, többször ingadozni fog   nap közben, hamar éhes leszel, megint valami egészségtelen étel felé fogsz nyúlni, és az inzulin túltermelés a felesleges cukrot zsírrá elraktározza a szervezetedbe
– kísérletezz különböző receptekkel, nézz körül mit esznek más kultúrákban
– keress gyors hordozható megoldást, mint pl.a vitamindús shake, amit ütközben is el tudsz fogyasztani, időt spórolva magadnak. Dugóban, gépjárműben   vagy tömegközlekedésen ülve, munkába menet is el tudod fogyasztani a finom reggelit, aminek elkészítési ideje csupán 3 perc.

Nem éri meg elhanyagolni a nap első étkezését, hiszen számos pozitív hatása van.
Ha ezek ellenére továbbra is tanácstalan vagy, esetleg szeretnél további tippeket kapni egészséges reggelihez, nyugodtan keress meg engem, szívesen segítek!

A weboldalt Kálmán Melinda, független Herbalife Nutrition tag működteti.